Wat te doen bij een voorkeurshouding van uw baby

Tips en adviezen met als doel het opheffen of voorkomen van een voorkeurshouding.

Slapen

Leg uw baby altijd op de rug in bed. Als uw baby het hoofdje in de voorkeurshouding draait, draai het dan voorzichtig terug. Altijd stoppen als u weerstand voelt.

Lukt het niet om het hoofdje te draaien leg dan uw baby eerst op zijn zij in de niet voorkeurshouding. Daarna draait u uw kindje voorzichtig aan de romp terug op de rug zodat het hoofdje niet in de voorkeurshouding ligt.

Draai het bedje zo dat u uw baby benaderd aan de niet-voorkeurskant. Omdat een baby eerst vooral op geluid reageert, trekt u zijn aandacht als u uw baby al pratend tegemoet treedt. Laat ook het licht vanaf deze kant komen.

Zorg dat er aan de niet-voorkeurszijde iets te zien is dat de aandacht trekt en dat er aan de voorkeurszijde niets interessants is om naar te kijken.

Verzorgen

Draai het aankleedkussen zo dat uw baby het hoofd naar de niet voorkeurszijde moet draaien om naar u te kijken of zorg ervoor dat uw baby altijd recht voor u ligt tijdens het verschonen en verzorgen.

Probeer uw baby zo min mogelijk onder de oksels op te pakken, maar pak uw baby rond de romp en til hem via de zij draai op.

Dragen

Probeer uw baby zo veel mogelijk rond te dragen. Dit voorkomt overstrekken en vermindert de spanning in de nek waardoor uw baby het hoofdje beter zelf kan draaien.

Wanneer u uw baby op uw arm draagt, maak de het ruggetje dan rond en zorg ervoor dat de benen en heupen licht gebogen zijn. Breng de armen naar voren zodat het de handjes bij elkaar kan brengen.

Probeer uw baby zo op uw arm te dragen dat het ook in deze houding gestimuleerd wordt om naar de niet voorkeurszijde te kijken.

Voeden

Tijdens het voeden heeft het de voorkeur dat uw baby in een licht ronde houding ligt. Het hoofdje mag niet achterover liggen.

Bij het geven van borstvoeding worden links en rechts automatisch afgewisseld. Let hierop bij het geven van flesvoeding. Probeer tijdens het geven van de fles het hoofdje in het midden te houden in ieder geval zo min mogelijk in de voorkeurshouding.

Het is ook mogelijk om tijdens het geven van flesvoeding uw baby recht tegenover u te leggen. Plaats uw voeten op een verhoging zodat uw baby op uw bovenbenen ligt met de billetjes op uw onderbuik. Het voordeel hiervan is dat u oogcontact heeft met uw baby!

Spelen op rug en buik

Leg uw baby zo neer dat licht en geluid niet van een kant komen.

Probeer een voorkeurshouding te voorkomen door de niet-voorkeurskant zo aantrekkelijk mogelijk te maken met speelgoed in felle kleurtjes.

Speelgoed met een geluidje , afhankelijk van welke prikkel uw baby het leukste vindt

Leg uw baby vanaf zijn geboorte regelmatig even op zijn buik. Doe dit als hij goed wakker is en onder toezicht. Zo traint hij zijn nekspieren en leert hij zich op te richten, op zijn armpjes te steunen en rond te kijken.

Uw baby moet wennen aan het op de buik liggen. Dit kost tijd. Help hem indien nodig om goed op de armpjes te kunnen steunen en leg een hand op de billen om deze laag te houden als dit nodig is. Wanneer uw kind een voorkeurshouding heeft kunt u heel tevreden zijn als hij het hoofdje in deze positie in het midden houdt. Probeer om uw baby ook in buikligging al wat naar de niet-voorkeurszijde te laten draaien.

Op schoot en in een stoeltje

Een autostoeltje/maxicosi is bedoeld als vervoermiddel. Laat uw baby niet langer dan nodig in de maxicosi liggen. De bewegingsruimte is beperkt en het hoofdje ligt langdurig in dezelfde houding. De kans op een plat hoofdje wordt groter, omdat de baby in de maxicosi niet uitgenodigd wordt het hoofdje te draaien om rond te kijken.
Om binnenshuis te al een beetje te zitten en rond te kijken kunt u beter een wipstoeltje gebruiken. Beperk het gebruik hiervan en geeft uw baby op wakkere momenten voldoende mogelijkheid om lekker te kunnen bewegen.

Wanneer ondanks bovenstaande adviezen onvoldoende verbetering optreedt dan raden wij u om niet te lang te wachten met het maken van een afspraak met 1 van onze kinderfysiotherapeuten. Baby’s reageren doorgaans snel op bovenstaande adviezen om de voorkeurshouding te doorbreken. Wanneer u na 1 week geen verbetering ziet helpen wij u en uw kindje graag.